De omgekeerde oliecrisis, negatieve prijzen door te veel olie

[ Update ] De economie stort in en daarmee droogt ook de vraag naar olie op. Maar het aanbod blijft hoog door een prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. En Amerikaanse producenten willen niet als eerste de productie verminderen, schrijft CNN.

olie2

Daardoor kan de olievoorraad zo groot worden dat de wereld binnenkort geen ruimte meer heeft om alle overbodige olie op te slaan.analisten van JBC Energy. In mei kan dat oplopen tot 7 miljoen vaten per dag.

De markt krijgt in de gaten dat er niet alleen geen vraag meer is naar ruwe olie, maar dat die uiteindelijk ook nergens meer heen kan. Opslagfaciliteiten, raffinaderijen, terminals, schepen en pijpleidingen raken vol.analisten van JBC Energy. In mei kan dat oplopen tot 7 miljoen vaten per dag.

Terwijl de marktprijzen voor ruwe olie al bijzonder laag zijn, is de situatie in deelmarkten nog extremer. Daar wordt soms nog maar een paar dollar per barrel betaald. Dat speelt zich vooral bij producenten in het binnenland af, die ver af gelegen zijn van overslag faciliteiten.analisten van JBC Energy. In mei kan dat oplopen tot 7 miljoen vaten per dag.

In april zouden per dag ongeveer 6 miljoen vaten “dakloze ruwe olie” letterlijk nergens heen kunnen, berekenden analisten van JBC Energy. In mei kan dat oplopen tot 7 miljoen vaten per dag.

Negatieve olieprijzen

Ondertussen zijn de prijzen van sommige minder courante oliesoorten al onder nul gedaald. Zo werd onlangs een ruwe olie uit Wyoming aangeboden tegen een prijs van -19 cent per vat, meldde Bloomberg News. Wie een vat afnam kreeg er 19 dollarcent bij cadeau.

Brent, de wereldwijde benchmark, wordt hier waarschijnlijk tegen beschermd omdat deze wordt geproduceerd in de Noordzee met toegang tot tankopslag.

Dat zelfde kan gebeuren met andere bronnen die ver van water zijn gelegen, met name WTI Midland, en Canada’s Western Canadian Select.

Wat nu al de “moeder van alle oliemarktoverschotten” wordt genoemd gaat grote productiesluitingen in april en mei veroorzaken. Zelfs de sterkste Amerikaanse oliemaatschappijen zeggen dat ze de uitgaven en productie zullen terugschroeven.

Olie schokgolf

Natuurlijk zal de zwakke vraag door de coronacrisis niet blijven duren. Uiteindelijk zullen vliegtuigen weer de lucht in gaan en mensen kopen weer benzine als ze aan het werk gaan.

Maar op dat moment produceert de olie-industrie misschien veel minder olie als voorheen, omdat de putten werden stilgelegd. De oliezee van vandaag kan plotseling veranderen in de olieschaarste van morgen. Dan kunnen de prijzen volgend jaar “ver boven” $ 55 komen te liggen, meldt Goldman Sachs. Een olieschokgolf zoals we die nog niet hebben gezien.

Overigens schoot op het moment dat dit artikel werd gepubliceerd de prijs met 30% omhoog op een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump, dat hij met Saudi Arabië en met Rusland gaat praten over vermindering van de productie. Zulke prijsreacties geven ook aan hoe nerveus de markt is.

Op 13 april is er een akkoord gesloten tussen olieproducerende landen om het aanbod met 10% terug te brengen. Dat werd historisch genoemd, maar analisten waren vanaf het begin al sceptisch over het effect. Op 15 april is de prijs van een vat Brent alweer ruim onder de $ 30,- gezakt.

Op 21 april meldt de NOS dat de prijs voor een vat WTI olie opnieuw negatief is geworden. Een vat Brent kost bij opening van de beurs in Amsterdam minder dan $ 25,-.

Laatste berichten

Contact informatie

  • Maandag: 08:00–18:00
  • Dinsdag: 08:00–18:00
  • Woensdag: 08:00–18:00
  • Donderdag: 08:00–21:00
  • Vrijdag: 08:00–18:00
  • Zaterdag: 09:00–17:00
  • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief