Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Voor ieder huis is de situatie vaak net even anders. Heeft u een dak op het zuiden of op het noorden? Valt er schaduw op uw dak? Dit zijn zomaar een aantal factoren die invloed hebben op het rendement van je zonnepaneel installatie.

Hoeveel graden moet de hellingshoek zijn?

Een juiste hellingshoek kan het rendement van je zonnepanelen met wel 10% vergroten. Een helling van 35 graden is optimaal, zeker als je dak daarbij op het zuiden ligt. Voor het oosten en westen geldt een hoek van ongeveer 13 graden. Zuid-oost en zuid-west komen daarmee op een hoek van ongeveer 25 graden.

Op een plat dak is het altijd even zoeken naar een compromis, er wordt dan meestal voor gekozen om de panelen te installeren in een hoek van 35 graden. Bij 35 graden leveren de panelen het meeste op, probleem is dan alleen dat de ze bij een plat dak dan zelf voor schaduw zorgen. Kortom, allemaal elementen om rekening mee te houden zodat het rendement wordt geoptimaliseerd.  Een vakman kan je hier alles over vertellen.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

Heeft u een dak in de juiste windrichting?

Heb je een dak op het noorden dan kan het zo zijn dat er rendabelere oplossingen zijn dan panelen op het dak. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een solar-veranda, betere isolatie, of slimmere verwarming. Voor iedere situatie is er een gepaste oplossing om je steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de wereld. 

Houd bij de schakels rekening met schaduw

Ook schaduw is een factor van belang. Zonnepanelen worden over het algemeen worden geschakeld, de zwakste schakel bepaalt het rendement. Dat betekent: één paneel in de schaduw = alle panelen minder rendement.

Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld een schaduwarme plek uit te kiezen. Maar het kan ook opgelost worden door slimmer te schakelen. Bijvoorbeeld door een schaduw- en een zonschakel te maken. Ook hier helpt een expert je bij, advies op maat kan je net dat extra stukje rendement opleveren!

Wil jij precies weten wat in jouw situatie het beste uitkomt met betrekking tot de aanschaf en installatie van nieuwe zonnepanelen? Lees dan ons E-Book: 'Alles over zonnepanelen'. Download het E-Book hier, en vind antwoord op al jouw vragen.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

 

 

Contact informatie

  • Maandag: 08:00–18:00
  • Dinsdag: 08:00–18:00
  • Woensdag: 08:00–18:00
  • Donderdag: 08:00–21:00
  • Vrijdag: 08:00–18:00
  • Zaterdag: 09:00–17:00
  • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief