Wanneer heb ik recht op de regeling subsidie duurzame energietransitie (SDE++)?

Dure duurzaamheid: dat moet anders, bedacht de overheid al in 2008. Er kwam een regeling om subsidie aan te vragen voor projecten die de productie van duurzame energie stimuleren. De Subsidie Duurzame Energie (SDE) is inmiddels zodanig ontwikkeld, dat we vanaf 2020 toe zijn aan de versie SDE++. Maar wanneer heeft u als bedrijf eigenlijk recht op deze regeling?

De SDE is dus oorspronkelijk bedoeld voor projecten, die de productie van duurzame energie stimuleren. Omdat er nogal flinke klimaatdoelen te behalen zijn in 2030 en 2050, heeft de overheid gezegd: we moeten meer doen om de aarde te ontzien. Nu komen ook projecten voor de subsidie in aanmerking, die bedoeld zijn om het gebruik van CO2 terug te dringen.

Dat houdt in: de hoogte van de subsidie hangt voortaan af van de hoeveelheid CO2-uitstoot die voorkomen wordt. Hoe groter die hoeveelheid, hoe sneller je aan een subsidie komt. Door beter stil te staan bij hoe u uw project duurzaam maakt, zal de beloning groter zijn. En hoe duurzamer, hoe sneller de klimaatdoelen worden bereikt: 49 procent CO2-reductie in 2030 en 95 procent CO2-reductie in 2050 ten opzichte van 1990. Tijd om daar dus met z’n allen goed bij stil te staan!

Door de omslag van duurzame energieproductie naar beperking van de CO2-uitstoot, komen er meer soorten technieken in aanmerking voor subsidie. Er zijn twee belangrijke voorbeelden voor een techniek waar u nu aan zou kunnen denken:

CCS

Deze techniek zorgt ervoor dat CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt. CCS staat voor carbon capture and storage; de afvang en opslag van koolwaterstoffen. Dit gebeurt normaal gesproken door deze stoffen op te slaan in ondergrondse reservoirs. Zo wordt het voor de CO2 nogal moeilijk om in de atmosfeer terecht te komen. De CO2 kan voor en na de verbranding van fossiele brandstoffen worden afgevangen. Hiervoor zijn verschillende technieken, waarmee 85 tot 95 procent van alle CO2 uit de rookgassen kan worden afgescheiden.

Groene waterstof

In een interview met Trouw geeft hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft een inkijkje in de wereld van waterstof. Waren de Olympische Spelen in 2020 doorgegaan, dan zou de vlam zijn ontstoken op waterstofgas in plaats van aardgas. Alle transportmiddelen zouden waterstofgas gaan gebruiken, net als het hele olympische dorp. Het zegt genoeg: dit kan zomaar een belangrijk onderdeel van de toekomst worden.

Bij het produceren van waterstof komen nu nog vaak fossiele brandstoffen kijken. Het wordt pas groen als er groene stroom uit zonnepanelen en windmolens wordt gebruikt. Dat is de eerste stap. Aan het einde van deze rit kan de aardgasketel worden vervangen door de waterstof cv-ketel (zie hiervoor ook de graphic in het artikel van Trouw).

Door de maatregelen rondom de coronacrisis is het de bedoeling dat de aanvraagprocedure van SDE++ vanaf eind 2020 in werking treedt. Projecten voor duurzame energie die in 2020 gerealiseerd moeten worden om SDE+ subsidie te krijgen, mogen een jaar uitstel vragen, zo valt hier te lezen. Het is in elk geval de moeite om na te denken over wat u kunt doen als SDE++ straks aan te vragen valt!

Laatste berichten

Contact informatie

  • Maandag: 08:00–18:00
  • Dinsdag: 08:00–18:00
  • Woensdag: 08:00–18:00
  • Donderdag: 08:00–21:00
  • Vrijdag: 08:00–18:00
  • Zaterdag: 09:00–17:00
  • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief