Wat kosten zonnepanelen?

Wat je uitgeeft aan zonnepanelen kan in grote mate zelf bepaald worden. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van uw situatie. Desalniettemin wilt u misschien een referentiekader hebben, wat wordt er gemiddeld aan een set zonnepanelen uitgegeven?

Een set van 10 panelen, wat gebruikelijk is voor een gemiddeld gezin, kost ongeveer €4.800 inclusief BTW en installatie. De 21% BTW, in dit voorbeeld zo'n €824, kun je via de belastingdienst terugvragen.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

Het ene paneel is echter het andere niet. Sommige panelen leveren heel veel energie op, andere weer minder. Hoeveel energie zonnepanelen op kunnen wekken, wordt uitgedrukt in WattPiek (of WP). Hoe hoger de WattPiek, hoe meer energie je gedurende 1 zonuur opwekt.

Het is niet altijd nodig om panelen te kiezen met de hoogste opbrengst. Heb jij veel ruimte maar een lage energiebehoefte? Dan kan je misschien beter voor een voordeliger paneel gaan zodat je kosten lager worden. Daarnaast is niet ieder paneel even groot, let hierop bij het vergelijken van WP per paneel.

Heb je daarentegen weinig ruimte en verbruik je veel energie? Dan is een hoog rendement erg belangrijk en kan je mogelijk beter voor wat duurdere panelen gaan.

Hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig?

Ga je zonnepanelen kopen? Vaak is dan de eerste vraag: “Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?”. Voor deze vraag beantwoord kan worden zijn er twee vragen die ook beantwoord moeten worden:

 • Hoeveel stroom wil je opwekken? Vaak is dat afhankelijk van hoeveel stroom je nu verbruikt (uitgedrukt in kilowattuur, of kWh).
 • Hoeveel wekken de panelen op? Dit wordt uitgedrukt in WattPiek (of WP). De WattPiek is een standaard meeteenheid, zo kan jij de kwaliteit van alle zonnepanelen gemakkelijk vergelijken.

We kunnen dus niet eenvoudig zeggen hoeveel panelen jij nodig hebt. Dat is té afhankelijk van jouw situatie. Ter vergelijking is het echter goed om te weten dat een gemiddeld gezin tussen de 6 en 18 zonnepanelen koopt. Veelal wordt gekozen voor 10 panelen. Aan de hand van de bovenstaande vragen kan gelukkig snel bepaald worden wat in jouw situatie de beste keuze is.

Een advies op maat is belangrijk

Omdat een aantal vragen een antwoord behoeven is advies op maat erg belangrijk! Zo weet je zeker waar je aan toe bent. Je krijgt inzicht in hoeveel panelen je aan kunt schaffen voor het gewenste resultaat en van welke kwaliteit de panelen moeten zijn. Daarnaast zijn er nog enkele factoren die in overweging genomen moeten worden. Voor een volledig advies op maat wordt gekeken naar het volgende:

 • Het huidige energieverbruik.
 • Hoeveel energie je wilt opwekken.
 • De maat, helling, materiaal en positie van je dak.
 • De hoeveelheid maatwerk, bijvoorbeeld aanpassingen van je meterkast
 • Of de panelen deels in de schaduw of enkel in de volle zon zullen staan.
 • Het type techniek dat we inzetten.

Kortom: zonnepanelen is maatwerk. Laat je dus goed voorlichten.

Wat gaan de prijzen de komende jaren doen?

De prijs daalt slechts nog zo’n 3% per jaar (Bron: Milieucentraal). Installaties worden dus mogelijk nog iets goedkoper. Dit weegt echter niet op tegen het rendement dat zonne-energie oplevert. Nu investeren is dus rendabeler dan wachten. Daarnaast vervalt met een aantal jaar de salderingsvergoeding op zonnepanelen. 

Wil jij precies weten wat in jouw situatie het beste uitkomt met betrekking tot de aanschaf en installatie van nieuwe zonnepanelen? Download hier het E-Book hier, en vind antwoord op al jouw vragen.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

 

Laatste berichten

Contact informatie

 • Maandag: 08:00–18:00
 • Dinsdag: 08:00–18:00
 • Woensdag: 08:00–18:00
 • Donderdag: 08:00–21:00
 • Vrijdag: 08:00–18:00
 • Zaterdag: 09:00–17:00
 • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief