Wat zijn de beste zonnepanelen voor mij?

Vragen wat de beste zonnepanelen zijn is als vragen wat de beste auto is. Dat is afhankelijk van jouw situatie en wensen.

Over het algemeen kan je zeggen dat er twee type zonnepanelen zijn:

 • Hoog kwaliteit, rendement en/of goede garanties: hoge aanschafprijs.
 • Minder rendement, levensduur of garanties: lagere aanschafprijs.

Maar let op: kiezen voor goedkopere panelen met een lager rendement is niet per se onverstandig.

Als jij veel ruimte hebt, veel zon en weinig energiebehoefte, dan is een zonnepaneel met een laag rendement mogelijk een uitstekende keuze omdat aan jouw wensen voldaan kan worden tegen een relatief lage prijs.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen zijn grofweg op de volgende twee manieren te categoriseren:

 • Full black panelen voor zichtwerk. Deze zwarte panelen worden als ‘’mooier’’ gezien door de consument. Daarom tref je deze panelen vaker op woningen.
 • Project panelen: te herkennen aan de aluminium lijsten. Deze liggen meestal op platte daken uit het zicht.

Een andere indeling is als volgt:

 • Glas/Folie paneel. Dit bestaat uit glas, de zonnecellen en daarachter folie. Het gebeurt regelmatig dat de Glas/Folie panelen al tijdens hun logistieke reis uit China beschadigingen oplopen. Omdat folie eerder vuil en vocht doorlaat zijn deze panelen op lange termijn minder stevig en hebben ze meer last van opbrengstvermindering.
 • Glas/Glas, deze bestaan uit glas, zonnecellen en weer glas. Een Glas/Glas Paneel is vele male sterker en weersbestendiger dan een Glas/Folie. Sommige Glas/Glas panelen hebben zelfs een hageltestcertificaat.

Laat je niet foppen door de hoge opbrengst van een paneel. Dit zonnepaneel kan groter zijn en de mate van degradatie kan hoger liggen waardoor de oorspronkelijke investering uiteindelijk minder rendement oplevert. Vraag altijd advies en laat je inlichten over het type en materiaal.

Niet alleen rendement, maar ook levensduur bepaalt de kwaliteit

Natuurlijk is rendement belangrijk. Maar er is meer. Wat dacht je van de levensduur? Kwaliteitspanelen kennen een opbrengstgarantie van 80%. Dat betekent dat over een periode van 25 jaar de opbrengst niet meer dan 20% zal teruglopen. Deze mate van degradatie is normaal: slijtage zorgt voor iets minder rendement op lange duur. Maar dan heb jij je investering al lang terugverdient!

En wat dacht je van productgarantie en ondersteuning van de installateur?

Naast opbrengstgarantie mag je ook productgarantie verwachten. Simpelweg voor het geval dat het product kapot gaat. Over het algemeen geldt een dergelijke garantie van 10 jaar. 

De ene leverancier is de andere niet. Vraag altijd naar de voorwaarden omtrent opbrengstgarantie en productgarantie.  Wil jij precies weten wat in jouw situatie het beste uitkomt met betrekking tot de aanschaf en installatie van nieuwe zonnepanelen? Download dan ons E-Book, en vind antwoord op al jouw vragen.  

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

 

Laatste berichten

Contact informatie

 • Maandag: 08:00–18:00
 • Dinsdag: 08:00–18:00
 • Woensdag: 08:00–18:00
 • Donderdag: 08:00–21:00
 • Vrijdag: 08:00–18:00
 • Zaterdag: 09:00–17:00
 • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief