Terugverdientijd zonnepanelen: waarom nu het juiste moment is om in te stappen

Wanneer je ergens in wil investeren houd je altijd rekening met een aantal factoren. Bij zonnepanelen geldt vaak niet anders. Drie aspecten zijn doorgaans van groot belang: de aanschafprijs, het maandelijkse rendement en de levensduur van de investering. Maar hoe zit het daar nu precies mee? En waarom, wanneer je kijkt naar deze factoren, is juist nu hét moment om in te stappen?

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

De aanschafprijs van jouw zonnepanelen

Laten we eerst kijken naar de aanschafprijs, deze is met name afhankelijk van het aantal panelen en diens kwaliteit. Gelukkig is de prijs van een volledige installatie de afgelopen tien jaar hard gedaald. Positief voor jouw terugverdientijd dus! Hoewel de aanschafprijs van de installatie van 10 panelen in 2010 33% lager lag dan twee jaar eerder is de prijs tussen 2017 en 2019 gemiddeld nog maar met zo’n 3% gedaald (Bron: Milieucentraal). Als we ervoor kiezen om deze lijn door te trekken kan geconcludeerd worden dat de installatie de komende jaren mogelijk nog wat goedkoper zal worden, maar dat de meeste rek er inmiddels wel uit is. Als je nu kiest voor het opwekken van je eigen stroom is die keuze rendabeler dan wachten op een lagere prijs. 

Langer wachten leidt tot minder rendement

Vervolgens wil je weten welk maandelijks rendement de panelen opleveren. Het rendement is eigenlijk het verschil tussen wat je nu betaalt aan de energieleverancier en wat je aan de energieleverancier betaalt nadat je zonnepanelen zijn geplaatst. Op het moment dat de panelen stroom leveren, maar je geen gebruik maakt van de opgewekte stroom, wordt het teruggeleverd aan het net. Daarnaast neem je stroom af van het net op momenten dat de zonnepanelen geen stroom leveren, bijvoorbeeld in de avond. Tot eind 2022 zijn de afneem- en leverkosten per kWh gelijk aan elkaar. Houd er echter rekening mee dat de prijs die je ontvangt voor het leveren van de stroom daarna ieder jaar zal afnemen tot het in 2030 het nulpunt bereikt. Dat houdt dus in dat hoe eerder je de installatie aanschaft, hoe langer je kunt profiteren van het terugleveren aan het net. Nog een factor om bij het maandelijkse rendement rekening mee te houden is de ontwikkeling van de stroomprijs die je nu aan het net zou betalen wanneer je geen zonnepanelen zou hebben. Hoewel exacte cijfers momenteel niet bekend zijn, zijn macro-economen het erover eens dat de energieprijs de komende jaren flink kan stijgen. (Bron: ING)

Juist nu is de terugverdientijd nog ontzettend kort

Ten slotte kijkt menig investeerder naar de levensduur. Hoe groter het verschil tussen de terugverdientijd en de levensduur, hoe hoger het rendement op de investering is. Het is dus belangrijk dat je bij de aanschaf let op de levensduur van de panelen en de garanties die daarop worden gegeven. Schaf je bij ons het premium-paneel aan, dan kun je ervan uitgaan dat je daar zeker 30 jaar lang van kunt genieten. Daarnaast zijn er nog een aantal onderdelen die minder lang meegaan dan de panelen zelf. De omvormer heeft bijvoorbeeld een levensduur van 12 jaar. Wanneer je deze onderdelen moet vervangen, heeft dit impact op het rendement. Tegen de tijd dat het zo ver is heb je echter de investering al lang terugverdiend. 

Kies daarom nu voor nieuwe zonnepanelen! Met een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar geniet je daarna nog ruim twintig jaar van een geweldig rendement!

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

Vraag daarom nu een gratis Zonnepanelen Plan op maat aan!

Kortom:

  • De aanschafprijs zal niet meer veel dalen
  • De salderingsregeling gaat wijzigen
  • De energieprijs zal mogelijk stijgen

Drie belangrijke redenen om juist nu in te stappen! Een vraag die je misschien nog hebt is; wat is nu exact de terugverdientijd? Dat blijft afhangen van vele variabelen en hangt van jouw keuzes met betrekking tot de installatie. Onze experts kunnen je hier alles over vertellen. Sterker nog, we bieden je nu gratis een uniek Zonnepanelen Plan op maat aan! Zo weet jij pas echt waar je aan toe bent. 

Overtuigd dat dit het juiste moment is om in te stappen maar heb je er de financiële middelen nog niet voor?  Lees dan hier alles over de SVN lening zodat ook jij snel uw eigen stroom kunt opwekken. 

GRATIS ZONNEPANELEN-ADVIES »

Laatste berichten

Contact informatie

  • Maandag: 08:00–18:00
  • Dinsdag: 08:00–18:00
  • Woensdag: 08:00–18:00
  • Donderdag: 08:00–21:00
  • Vrijdag: 08:00–18:00
  • Zaterdag: 09:00–17:00
  • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief