Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Wat zonnepanelen je kunnen opleveren hangt van een aantal aspecten af. Gelukkig kan gekeken worden naar een gemiddelde zodat u een kader krijgt waarbinnen een realistisch perspectief geschept kan worden.

Een set van 9 zonnepanelen levert ongeveer €600 per jaar op. Zoals je waarschijnlijk weet is veel afhankelijk van jouw situatie en keuzes: bijvoorbeeld welke panelen je koopt. Een andere afhankelijkheid is wat je maandelijkse kosten aan de energieleverancier nu zijn, en hoe goed de panelen geïnstalleerd zijn. Wil je weten wat zonnepanelen opleveren? Ga dan uit van het vermogen van jouw zonnestroomsysteem (het aantal WattPiek) en jouw kWh-tarief dat je bij de energieleverancier betaalt.

De formule waarmee je ongeveer kunt berekenen wat jouw jaarlijkse besparing wordt, is:

  • [WattPiek] x [0,85] x [kWh-tarief]

Oftewel: 3.000 WP x 0,85 x €0,225 kWh-tarief = €574.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

Is investeren in zonnepanelen zinvol?

Absoluut! Volgens onderzoek van de ING zijn zonnepanelen vanaf dag één ongeveer 25% goedkoper dan wanneer je energie afneemt bij je reguliere energieleverancier.

Na 7 tot 10 jaar heb jij je investering terugverdiend waarna de zonnepanelen nog ongeveer 15 jaar moeiteloos meegaan. Oftewel: na 10 jaar heb je gratis stroom!

Natuurlijk hangt het rendement van je investering af van meerdere factoren. Welke panelen en installatie heb je uiteindelijk gekozen? Staan ze vaak in de schaduw of enkel in de zon? Wat is eigenlijk de helling en de windrichting van je dak? Allemaal elementen waar je vooraf over na moet denken.

Terugverdientijd zonnepanelen

Over het algemeen verdien je jouw investering in zonnepanelen binnen 7 jaar terug. Daarna is je stroom gratis. De kosten voor de zonnepanelen zijn, over 7 jaar uitgesmeerd, ongeveer gelijk aan je huidige energiekosten.

De opbrengsten van maand tot maand

Maandelijks verschillen de opbrengsten natuurlijk. In december zul je minder stroom opwekken, en in de zomermaanden meer. In de wintermaanden wordt ongeveer 2% tot 4% van de zonne-energie per maand opgewekt, in de lente en de zomermaanden ongeveer 13% per maand.

Ook de warmte van de panelen zelf is van invloed

Hoe warmer je zonnepanelen worden, hoe minder rendement. Daarom is een beetje luchtstroom achter je zonnepanelen zo belangrijk. En dat is direct ook de reden dat mei de meest rendabele maand is: het is dan niet té heet, maar je geniet wel van een hoge zonintensiteit.

Zonnepanelen en schaduw

Schaduw heeft invloed op het rendement van uw panelen. De goedkoopste manier om zonnepanelen aan te sluiten, is om ze allemaal aan elkaar te schakelen. Dit heet een string.

De opbrengst van één string wordt bepaald door het paneel met de laagste opbrengst. Ligt één paneel in de schaduw? Dan is de gehele reeks zonnepanelen minder effectief.

Maakt u zich niet druk om een uurtje schaduw op één paneel. Maar een dagdeel kan al snel een probleem worden. De oplossing? Meerdere reeksen, of zelfs individuele panelen, aanleggen: een schaduwreeks en een zonnereeks (die volledig in de zon ligt). Zo optimaliseer jij het rendement.

Moeten de zonnepanelen schoon worden gemaakt?

Een goede schoonmaak heeft zeker zin. Stof, vuil, mos, alles houdt de zon een beetje tegen. Reinig uw zonnepanelen ongeveer 2 keer per jaar met een zachte borstel of spons, water en eventueel wat biologisch afbreekbare zeep. Of besteed het uit aan een expert.

Wil jij precies weten wat in jouw situatie het beste uitkomt met betrekking tot de aanschaf en installatie van nieuwe zonnepanelen? Download ons E-Book hier, en vind antwoord op al jouw vragen.

E-BOOK 'ALLES OVER ZONNEPANELEN' »

 

Laatste berichten

Contact informatie

  • Maandag: 08:00–18:00
  • Dinsdag: 08:00–18:00
  • Woensdag: 08:00–18:00
  • Donderdag: 08:00–21:00
  • Vrijdag: 08:00–18:00
  • Zaterdag: 09:00–17:00
  • Zondag: Gesloten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief